Hogyan néz ki 200 kalória?

Tudom, hogy a legtöbben hol rontjátok el. Tudom, mert étrendeket írok az általatok kitöltött kérdőívek alapján, olvasom nap mint nap az ask.fm-en hozzám intézett kérdéseiteket, olvasom a privát leveleket, ezen felül pedig jópár fórumon és facebook csoportban is csendes megfigyelő vagyok.

calories-in-a-blueberry-muffin

Tudom, hogy a legtöbben hol rontjátok el – mert én is mindig ugyanott buktam bele a próbálkozásaimba. Néhányan már a kezdetektől olvastok engem. Emlékeztek még az első blogom címére?

ShapeShifter – Egy notórius sumák diéta blogja

Ez volt az. Notórius sumáknak lenni életérzés, de sajnos nem éppen a szó nyáriasan könnyed értelmében. Aki notórius sumák, az szenved. Benne élni annyit jelent, mint tökélyre fejleszteni az “ó csak ezt az egy kockát”, a “meg kell kóstolnom, hogy jól sikerült-e” és végül de nem utolsó sorban a “csak most az egyszer utoljára” kezdetű hazugságokat.

Igen, hazudsz, hiszen az önámítás is a hazugság egy formája. Talán rosszabb, mint a többi, mert befelé fáj és minden egyes alkalommal bebizonyítod vele saját magadnak, hogy lám, megint túl kevés voltál. Megint nem sikerült egy egyszerű kis ígéretet betartani, megint gyenge vagy, megint nem lesz bikiniben szaladgálás a homokos tengerparton, és a hasvillantós edzős top idén is a szekrény szomorú rabja marad. Egy újabb nap, amikor nem vagy elégedett magaddal – sem testileg sem pedig lelkileg.

Szerintem ennek nem kell így lennie. Azért vagyunk emberek, hogy tudjunk uralkodni az ösztöneinken, hogy képesek legyünk a nehezebb utat választani pusztán csak az álmaink miatt, valamiféle meggyőződésből. Az ember szeret küzdeni, ez az egyik lételeme. Persze, senki sem veszi rá magát egykönnyen, de nincs más választásunk; ez égeti bennünk a tüzet, ettől érezzük igazán élőnek magunkat.

Soha ne higgyétek el senkinek – magatoknak főleg ne – hogy kevesek vagytok. Nagyon sok olyan vágyálom születhet, aminek tényleges fizikai akadálya van, de ha űrhajós ugyan nem is lehetsz, azért erőtől és egészségtől ragyogó szépséges nő igen. Ott dől el minden, abban a csinos kis fejedben. Ha akarod, megcsinálod. Ha nem akarod eléggé, akkor nem fogod. Akkor töltheted a napjaidat félárbócra engedve, állandóan azokon a dolgokon siránkozva amiktől a gátlásaid visszatartanak.

6921150-girl-road-sunset

Alapvetően nem tartom pozitív dolognak, hogy ennyire külső-orientált közegben élünk. Viszont a tények makacs dolgok, az élő rendszer – populáció – pedig önmagát szabályozza (örüjünk neki, hogy olyasfajta jóléti társadalom tagjai vagyunk, ahol nem a holnapi betevő falaton kell tanakodnunk, hanem a fehérjepor márkáján). Én a lázongás és fogaddelmagad helyett inkább azt mondom, hogy ha a megfelelő táplálkozás és a sport együttesen nem csak szépséget, de egészséget, erőt, állóképességet, energiát, testi-lelki tartást és önbizalmat ad, akkor hajrá, küzdj, csináld! Ne a pasiért, ne a kolléganők kedvéért, ne a volt pasi új csaja miatt – hanem magadért. Mert így döntöttél, és mert a sorsodról és a mindennapjaidról Te döntesz.

Ez eddig szép és jó – de hiába az akarat, sajnos sok a hiba. Azt tapasztalom, az életmódváltásra és a fogyásra irányuló kísérletek nagy százaléka ott bukik meg, hogy a sok kicsi félrekajálás a nap végére akkora extra kalóriabevitelt eredményez, ami már megakasztja a fogyás folyamatát és végül – az általában amúgy is szenvedésnek megélt – több heti energia nem hozza a várt eredményt. Jön a csalódás, jön a genetika maszlag, jön a csokis muffin.

Régóta szerettem volna szemléletesen csokorba szedni, hogy valójában mennyire könnyű elszúrni egy diétát. Ma pedig, mit ad az ég, a bamba facebook görgetés közben megakadt a szemem egy fotósorozaton, amely azt mutatja meg, hogy hogyan is néz ki voltaképpen 200 kcal. Az a 200 kcal, ami csakmostazegyszer tökéletesen elég ahhoz, hogy derékba törje a próbálkozásaidat.

Szerintem itt van a helyük, úgyhogy a kis monológom után íme:

 

e1

53g barnacukor

 

e3

52g fánk

 

e4

41g Snickers

 

e5

196g zsírszegény eperjoghurt

 

e6

40g M&M cukorka

 

e7

68g nyalóka

 

e8

50g keménycukorka

 

e9

55g finomliszt

 

e10

72g áfonyás muffin

 

e11

51g gumicukor

 

ql1NELY

51g cukrozott, puffasztott gabonapehely

 

s1

75g sajtburger

 

s2

72g csirkeburger

 

s3

72g francia bagett

 

s4

70g szezámos bagel

 

s6

41g tortilla chips

 

s8

90g lenmag kenyér

 

s9

73g sültkrumpli

 

s10

34g pirított baconszalonna

 

s11

66g virsli

 

s13

51g cheddar sajt

 

s14

31g sós burgonyachips

 

s15

52g sós perec

 

s16

50g sós keksz

 

xskH4VO

55g vaníliás-epres müzli

 

z2

385g alma

 

z3

125g avokádó

 

z9

290g szőlő

 

z10

553g sárgadinnye

 

z12

328g kiwi

 

z8

83g aszalt sárgabarack

 

z4

570g bébirépa

 

z5

588g brokkoli

 

Jehv7QC

1425g zeller

 

y3isixs

308g konzervkukorica

 

z13

740g édespaprika

 

z7

357g zöldborsó

 

z15

35g pirított mandula

 

z14

33g sós magkeverék

 

x3

28g vaj vagy margarin

 

x4

23g olaj (bármilyen lehet)

 

x7

150g tojás

 

x8

204g füstölt pulykamell felvágott

 

x2

333ml 2,8%-os tej

 

YwfXUMX

60ml Bailey’s likőr

 

hq599P3

496ml cukros üdítőital

 

x1

200ml balzsamecet

 

Az teljes lista a hozzá tartozó fotókkal fotókkal a Wisegeek weboldalon található meg.

Advertisements

Kommentálj, kérdezz, mesélj! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s