Futóórát a kondiba – avagy beismerem, zseniális eszköz a pulzusmérő…

Hiába elsősorban futóóra az Ambit3 Run, az eső miatt tegnap a konditeremben próbáltam ki először. Olyan benyomást tett rám, hogy bár ma eredetileg a futóknak való tápkiegekről és magamnak kijelölt táplálkozási szabályokról akartam írni, de ezt a témát elteszem a hét második felére.

Tegnap este nem voltam hajlandó tehát belenyugodni abba, hogy az eső elmossa a legújabb játékszerem tesztelését, ezért a telefonos app segítségével létrehoztam egy “kondi” funkciót (egyébként az óra a neve ellenére multisport, és mint ilyen, ténylegesen beállítható súlyzós edzésre is – ez például az elégetett kalóriák számolásakor fontos). Beállítottam, hogy mit mutasson nekem helyben a kijelző (pulzus, idő, edzésidő), majd nekifogtam a K-banddel és egyéb gyakikkal tűzdelt hát edzésemnek. 

12659636_10208270900320920_2112664506_n

GPS-t nyilván nem volt értelme használni; ellenben a pulzus – a többi személyes adat megléte mellett – nagyon pontos információval képes szolgálni az edzés egészére vonatkozóan. Na de arra, ami a movescount profilom megnyitásakor fogadott, még mindezek tudatában sem voltam felkészülve.

Soha nem használtam aktivitásmérőt ezelőtt, nem láttam értelmét. Ezzel az órával is megszenvedtem alaposan – panaszkodtam is K-nak, hogy úgy érzem magamat, mint a nyolcvan éves nagyanyám amikor megpróbálja felfogni a mobiltelefon működését……. Szóval azoktól, akik évek óta ilyen eszközökkel vannak összenőve, előre is elnézést kérek a kirobbanó lelkesedésemért, de…

 

…ATYAÚRISTENÉSMINDENSZENTEK én nem hiszem el, hogy mi mindent képes ez a kis tenyérnyi kütyü összeszedni – futóóraként – egy kondis edzésről! 

Hát én szerelmes vagyok. Bocs, K. szép volt jó volt, de tovább kell lépnünk.

111770Az elégetett kalóriák pontos mennyisége (melyik gyakorlatnál, milyen szívritmusnál stb.), a pulzus változásai és az egyes gyakorlatok intenzitásának mérése alap… De van itt diagram az egyes gyakorlatokhoz a vérből elhasznált oxigén mennyiségéről, respirációs rátáról, maximális oxigénfelvevő képességről vagy a szívdobbanások között eltelt időről…!

Mindezeknek, illetve a beállított mozgásformának a függvényében megkapod, hogy mi az a minimum regenerációs idő amivel a túledzés elkerülhető. Az Ambit3 másik agyameldobom élménye számomra az úgynevezett “Peak Training Effect”, amely lényegében az edzésstressz 1-5-ös skálán való értékelésével segít eldönteni, hogy az adott edzés vajon olyasféle terhelést rótt-e kardiovaszkuláris rendszerre, ami tényleges fejlődést képes eredményezni. Nyilván ennek inkább a futóedzések soránn van jelentősége és majd később fogok róla részletesebben beszélni, de akkor is…!

Úristen, hát miféle eszközök ezek egy mezei halandó kezében ahhoz, hogy élete legjobb formáját tudja hozni?!

grafikon

Az adatok persze összevethetőek, mindent meg lehet jeleníteni mindennel, tökéletesen kezelhető és elemezhető grafikonokon. Meg lehet nézni, hogy melyik gyakorlat milyen pulzusemelkedést okozott, milyen hatása volt a szervezet oxigénhasználatára, hogyan befolyásolta a vérnyomást, vagy hol volt a legkiugróbb a kalória igény. Ahogyan az értékek változnak a hetek-hónapok alatt (pl. ugyanolyan gyakorlat egyre kisebb és egyre gyorsabban visszaálló pulzussal), úgy lehet következtetni a fejlődésre.

Napestig mondhatnám, énekelhetném, mutogathatnám, verselhetném, hogy mennyire el vagyok ragadtatva. Tudom, tudom, újszülöttnek minden új… De a pulzusmérők világában kezdőként én most a lehető legőszintébben nem tudom melyik irányba olvadjak el attól, hogy az órám társaságában egy ilyen “társat” kaptam a maratonra való felkészülésemre, a megfontolt és lassú fogyásomhoz, az izomzatom (és elmeállapotom) megőrzéséhez. 

 

Tudjátok, hogy mi a legviccesebb az egészben? 

Amikor beláttam, hogy ehhez a programhoz már nem lesz elég a tippelgetés, hogy tényleg szükségem van egy komolyabb pulzusmérő eszközre… Amikor rájöttem, hogy a pulzusmérő csuklópántok pontossága messze elmarad attól, amit én keresek – csak egy fél fokkal jobb a tippelésnél – akkor hívta fel az edzőm a figyelmemet erre a márkára. A legközelebbi szponzorációs megbeszélésen pedig fel is vetődött az ötlet, lévén a Suunto és a Salomon jóformán “testvérek”.

A cég felajánlotta nekem kipróbálásra az Ambit3-at, azzal a kikötéssel, hogy akárcsak a Salomon, ők is kizárólag akkor akarnak velem ilyesfajta együttműködésbe kezdeni, ha engem magamat meggyőz a készülék és a köré épülő szoftveres környezet.

Mélységesen tisztelem mind a két cégben azt, hogy kedvesen de határozottan megkértek: ha nem megy szívből, akkor inkább ne erőltessük. Nekik nem bólogatós kiskutya kell, akinek az aláírását ki lehet tenni a plakátokra, hanem egy olyan hétköznapi sportszerelmes, akivé – bátran merem állítani – bárki válhat, és aki szívből tud azonosulni a tesztre ajánlott termékekkel.

S.S. - edzésnapló lépcső 3

Na de a vicc része a dolognak..

Nagyon szkeptiikus voltam az Ambit3-al szemben. Ültünk négyen a kis irodában, megköszöntem a lehetőséget, majd félszeg mosollyal folytattam:

“…de most fel kell tennem egy provokatív kérdést, amiért előre is elnézést kérek. Én értem, hogy ez az óra mennyire klassz találmány, de nálam mindig van telefon is, pusztán biztonsági okokból. Le tudom mérni, hogy merre futok, a súlyzós edzések pedig betippelhetőek. Miért venném meg ezt az órát?”

Azt felelték, hogy próbáljam ki. Próbáljam meg, hogy milyen érzés amikor az előre betáplált útvonal alapján az óra elnavigál, hogy nem kell magammal hurcolni, előszedni-vakargatni-nyomkorászni a telefont, hogy pontosan vissza tudom követni az első perctől az utolsóig az egész edzésemet, hogy minden paraméter mérhető és összehasonlítható, hogy a fejlődésemet feketén-fehéren tudom követni, hogy tudom, elegendő terhelést mértem magamra a fejlődéshez. Minden, ami egy komplex (multisport) programhoz kell, ott van egyben, egy eszközzel, egy weboldallal, egyetlen összetett rendszerben összegezve.

Kételkedtem, de rábólintottam. Most pedig nem csak rábólintanék, hanem egy bazi nagy zöld lámpát is meglengetnék a fejem fölött. Engem tényleg nem hoznak lázba a mindenféle tech kütyük, de ez most bizony szerelem.

Egyetlen napot töltöttem eddig az órámmal (és az sem futás volt) mégis megszületett ez a bejegyzés. Remélem ma már a futóedzésemről is hasonló tapasztalattal fogok hazaérni. 😉

Advertisements

2 thoughts on “Futóórát a kondiba – avagy beismerem, zseniális eszköz a pulzusmérő…

    1. Esetleg tedd fel a kérdést az ask.fm/shapeshifter_blog oldalon, azt többen olvassák fórum jelleggel. Vagy a fb oldalon a posztom alatt. Én sajnos nem ismerem – mint írtam nagyon nem voltam ezelőtt képben az ilyen kütyükkel. 😐

      Like

Kommentálj, kérdezz, mesélj! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s