Diétás máglyarakás (220-278 kcal)

image

 

HOZZÁVALÓK (10 szelet):

  • 6db (410g) teljes kiőrlésű kifli (vagy kenyér)
  • 700ml 1,5%-os tej / mandulatej
  • 1-1 narancs és citrom lereszelt héja
  • 5db tojássárgája
  • 5db tojásfehérje
  • 50g + 30g + 60g eritrit
  • 500g zsírszegény túró (krémtúró a legjobb, nálam realnature az Auchan-ból) / 0,2%-os túró
  • 210g diabetikus sárgabarack lekvár (nálam Arovit) / Walden Farms kalóriamentes lekvár
  • 550g alma
  • 1/2 narancs kifacsart leve (90ml)
  • csapott kiskanál fahéj
  • nagyon kevés asztali édesítőszer (nálam Ezerédes)

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 1,5-2 óra + 6-7 óra pihentetés 

text-seperator

ELKÉSZÍTÉSE:

  1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Sütőpapírt fektetünk egy kb. 23×33 centis tepsi aljára (nekem csak egy 25 centis kapcsos tortaformám volt itthon, de abban is remekül sikerült), vágjuk méretre ha kell.
  2. A kiflit karikázzuk fel, tegyük egy tálba
  3. A tejet a narancs- és citromhéj reszelékével felforraljuk (én nem édesítettem) majd leöntjük vele a kifliket. Időnként nagyon óvatosan egy fakanállal átforgatjuk, hogy mindenhol egyenletesen szívja fel a tejet, de ne törjön össze
  4. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját 50g eritrittel és pár csepp asztali édesítőszerrel fehéredésig habosítjuk.
  5. A túrót teljesen krémsimára törjük (botmixerrel a legegyszerűbb), majd elkeverjük a habos tojássárgájával. Aki nem fél a nyers tojássárgájától, az kóstoljon.
  6. A tojássárgáját óvatosan összekeverjük a tejes kiflivel, majd a bélelt tepsibe öntjük és lenyomkodjuk, hogy jó tömény legyen
  7. Megkenjük diabetikus lekvárral
  8. Betesszük az előmelegített sütőbe 15-20 percre
  9. Az almát meghámozzuk, felszeleteljük és a fél narancs kifacsart levében, 30g eritrittel, pár csepp asztali édesítőszerrel, fahéjjal enyhén megsütjük.
  10. Kivesszük a máglyarakás alapot a sütőből, beterítjük almával, majd visszatesszük újabb 30 percre
  11. A tojásfehérjét egy csipet sóval, 60g eritrittel és pár csepp asztali édesítőszerrel habbá verjük.
  12. Beterítjük vele a máglyarakás tetejét, villával kicsit csicsázzuk, majd visszatesszük 10 percre megpirulni. Vigyázat, a tojáshab nagyon könnyen megég! Mint a mellékelt ábra is mutatja 😀

 

image.jpeg

 

TIPPEK:

  1. Nem muszáj pihentetni, de ez esetben szét fog esni ahogy kiszeded. Na nem mintha ettől kevésbé lenne finom. 😉
  2. A kcal mennyiség jelentősen csökkenthető az értékes makronutriensek bolygatása nélkül akkor, ha a következőképpen helyettesítesz (de az ízért nem vállalok felelősséget, különösen a WF lekvár esetében): 1) a tejet Alpro mandulatejjel (-140kcal), 2) a diabetikus lekvárt Walden Farms kalóriamentes lekvárral (-218kcal), 3) a zsírszegény túrót 0,2%-os sovány túróval (-235 kcal).
  3. Gluténérzekenyeknek nyilván valamilyen gluténmentes kenyérfélével fog tudni működni a recept 🙂

 

text-seperator

 

ÖSSZESÍTETT TÁPÉRTÉK:

 

Egy szelet: 278 kcal; 35,8g szh; 12,5g elsődleges fehérje; 4,3g másodlagos fehérje; 6,7g zsír

Egy egész tepsi: 2781 kcal; 358g szh; 125g elsődleges fehérje; 43g másodlagos fehérje; 67g zsír

Egy szelet extra diétásan (lásd Tippek): 220 kcal; 28,9g szh; 12,3g elsődleges fehérje; 4,5g másodlagos fehérje; 4,1g zsír

Advertisements

Kommentálj, kérdezz, mesélj! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s